Folkets bilder

Her kan du få lagt ut dine egne kulturperler. Send også ved en kortfattet tekst om selve bildet samt i hvilket år det er tatt.

6 svar til Folkets bilder

  1. Linn Sommer sier:

    Hei, jeg studerer kulturpilot i regi av Larvik kommune. I den forbindelse er jeg med på en gruppe som har et prosjekt som omhandler Istrehågan.Jeg lurer på om dere har mulighet til å sende meg noen tanker rundt allmennhetens bruk av dette historiske stedet. Jeg synes det er viktig at folk også er representert i en oppgave og ikke kun utdrag fra bøker og rapporter. Hvilket forhold har Sandar historielag til Istrehågan og hvordan bruker dere stedet? Hvilke tanker har dere om stedet i tiden fremover? På forhånd tusen takk!

    • Sandar Historielag sier:

      Hei L.S.
      Istrehågan ligger utenfor Sandefjords grenser og Sandar Historielag har ikke direkte engasjert seg med stedet bortsett fra flere vandreturer dit. Og vil vel kunne fortsette med det fra tid til annen. Jeg ser ikke at vi skal engasjere oss noe mer – så lenge det blir tatt skikkelig vare på av dertil egnet myndighet. Vi vet at en skole i Larvik kommune har tegnet en kontrakt der de garanterer for vedlikeholdet en lang stund fremover, og det er jo godt å vite!

  2. G.M. sier:

    Hei! Jeg er blitt anbefalt å ta kontakt med dere i forbindelelse med en navneforståelse/-opprinnelse. Jeg har nettopp flyttet inn i en leilighet i Gråtenveien her i Sandefjord. Etter hva jeg har fått opplyst heter området her også Gråten. Gjennom internett har jeg funnet frem til at det en gang fantes et kloster i Telemark som het Gråten/Graaten/Graaden eller lign. Men utover det har jeg ikke funnet noen opplysninger om selve klosteret. Etter hva har hørt har det visstnok også vært/fremdeles er (?) en herregård her i Vestfold/Telemark som også het/heter Gråten. Mitt spørsmål er: Hva er opphavet til dette navnet og hvor kommer det fra?

    Jeg håper dere kan hjelpe meg videre, eller fortelle meg hvem jeg kan ta kontakt med for å få litt mer informasjon. På forhånd takk!

    • Sandar Historielag sier:

      Kjenner nok ikke til at Gråten har vært storgods verken her eller der.

      A: Gråten i Sandefjord er utskilt fra Kamfjord-gårdene. Under 1. verdenskrig kjøpte Jens Ytterbø, kontorsjef på Framnæs mek. Værksted, opp parter fra forskjellige Kamfjordgårder. Hvor han fikk navnet Gråten fra, kjenner jeg ikke til. I Sandeherred bygdebok nevner ikke Lorens Berg stedet. Navnet kunne passe på en husmannsplass eller et lite bruk. Siste eier av det gjenværende av eiendommen, murmester Carsten Fredriksen, ga sammen med kona gården til Sandefjord kommune, og det skal bygges eldresenter og eldreboliger der. Men for at de ikke skal komme helt på Gråten, de som flytter dit, blir navnet igjen Kamfjord.

      B: I tidligere Solum kommune, nå Skien by, finnes Gråten som et strandsted ned mot Skiens-/Porsgrunns-elva under gården Kjerringteigen. Men stedet var viktig som brygge for trafikken på elva, nærmeste gård i nord var Gimsøy kloster, som tydeligvis også brukte stedet som trafikk-knutepunkt. Det finnes et foto av Strandstedet Gråten i Solum bygds historie, II, s. 216. Omtale finnes i dette og i bind I.

      I området var Gråtenmoen ekserserplass gjennom 1800-tallet til 1908. Da ble ekserserplassen flyttet til Heistadmoen.

      Gråten er imidlertid en av de få stedene som finnes nevnt i ei folkevise, om Ola Glomstulen som hadde ei gamal grå geit. Han giftet seg i Solum kirke, og et av versene forteller: Ola Glomstulen hadde saa lang ei brurfær. / Den naadde fra Solum te Graaten hos Blehr -. Ola hadde slått seg ned i Gråten, hvor han bodde i nærheten av forvalter Blehrs hus.

      Men hvordan navnet har oppstått, kjenner jeg ikke til.

      Beste hilsen
      Roar L. Tollnes.

  3. unni synnøve markussen sier:

    Hei. I forbindelse med uforskning av barnebarns forfedre finner jeg i Ft. 1910 Anton Olsen som havnearbeider bosatt i Graatens arbeidersamfunn sammen med mange andre havnearbeidere,samt noen dykkere. Var dette såkalte sjauere som losset og lastet båter,eller var det noe annet de drev med.? Takknemlig for svar.
    Mvh.Unni S. markussen.

  4. Hei, mitt navn er Hedda kolbjørnsen-Tomassen. Min oldemor er vokst på graaten i Sandefjord. Det var hun som opprineglig skulle ta over eiendommen sammen med to søstre med det takket de nei til. Jeg vet ikke veldig mye om Ytterbøe familien så jeg lurte på om dere kunne fortalt meg om det dere kan.

    Med vedlig hilsen
    Hedda kolbjørnsen-Tomassen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.