Vandringen havnelangs den 13. september

Svein Holtedahl ledet Sandar Historielags høstvandring langs indre havn søndag 13. september. Vandringen startet ved Strømbadet (i dag eiet av Ulabrand Båtforening) og endte opp ved Rema 1000 i Kilen. Holtedahl fortalte innsiktsfullt historien til mange av de steder vi passerte langs havna ledsaget av et historiske bilder. Vi ble minnet på hvor sjøkanten gikk før i tiden og at mye av vandringsruten vår gikk på utfylte masser.

IMG_8539 Vi fikk høre at Strømbadet, der det nå ligger, ble etablert i 1869. Holtedahl kunne fortelle at man hadde kullsviertro på sjøbadenes helsebringende effekt på den tiden og at det har vært flere strømbad i Sandefjord opp gjennom historien. Ved Ruklabekkens utløp lå kanskje det første strømbadet i Sandefjord. Det lå på flåte og hadde 4 badekamre. Loppebadet var et annet og lå omtrent der Berggren ligger i dag. Der fikk barn av ubemidlede gratis adgang.

Turen gikk forbi Park hotell og Bøekanalen, til Hvalfangstmonumentet og ferjeleiet, Thor Dahlbygget og havnesporet. Alle med sin historie. Ferjenes historie ble også fortalt. Likeså historien om fiskehandlerne på brygga og den legendariske fiskehandlersken Fea Bolt.

Vi stoppet ved Damveien for å få historien til BrydedammeIMG_8545n og isproduksjonen der på slutten av 1800-tallet samt isrenna som gikk ned til havna. Til slutt gikk vi langs Kamfjordveien og så husene der det tidligere hadde vært kolonialbutikker og bakeri.

Noe av det fine med disse vandringene er at deltagerne som regel sitter inne med mye lokalhistorisk kunnskap som de villig deler. Så også denne gang.

Sandar Historielag har gitt ut flere kulturminner som er aktuelle for vandringsruten langs havna:

Ellers er dette et par interessante skrifter:

 

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter, Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.