Stinn brakke på Øvre Myra

Øvre Myra var fylt til bristepunktet under Sandar historielags møte mandag kveld, da nærmere 120 mennesker hadde benket seg for å høre Jan Bill fortelle om utgravingene på HeimdaDSC01561ljordet. Jan Bill er professor ved Kulturhistorisk museum, og var prosjektleder for utgravingene som fant sted i 2012-2013, et prosjekt som nå er i en fase der resultatene skal analyseres og publiseres.

Bill kunne fortelle at det ble funnet rester av hustufter og gravplasser, et «gateløp» over jordet, samt hundrevis av gjenstander; mynter, perler og rav, blylodd og redskap til tekstilproduksjon, råmateriale og slagg fra støpning av metall m.v.

DSC01568Foredraget hadde tittelen: «Kaupang i Skiringssal og Heimdalsjordet ved Gokstad – to konkurrerende internasjonale handelsplasser i Vestfold i vikingtid?» Arkeologene har bl.a. vært opptatt av likheter og forskjeller mellom disse to handelsplassene som lå bare 14 km fra hverandre, og hvordan disse kan forklares. Selv om Kaupangutgravningen totalt sett var mye større enn det arbeidet som ble gjort på Heimdal, er det en del funn som tyder på at Heimdal bl.a. hadde spesialisert seg på mer eksklusive varer og arbeid med edle metaller. Det viste seg også at det på Heimdal ble funnet et stort antall arabiske mynter, som ikke er kjent fra Kaupang eller andre funnsteder. Dette styrker teorien om at Heimdal var del av et handelsnettverk østover mot bl.a. Pakistan og Afghanistan, mens Kaupangs handel i større grad var rettet vestover.

Aktiviteten på Heimdaljordet ser ut til å ha foregått fra 700-tallet og fram mot år 1000. Det var også interessant å høre Bill forklare at det sannsynligvis kan være en direkte sammenheng mellom denne handelsplassen og høvdingegraven i Gokstadhaugen.

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.