Kulturminner

Sandar Historielag har siden januar 1980 gitt ut «Kulturminner» vår og høst hvert år og distribuert disse til alle medlemmene. Et «Kulturminne» er en 2- til 12-sidig trykksak som tar for seg et lokalhistorisk emne. Det kan være historien om en gammel bygning, en tradisjonsrik bedrift, et monument, en gammel vei, en forening eller en kjent person. Det kan handle om hva som helst, bare det har en historie, er lokalt og ikke minst har riktig faktainformasjon. Har du en forfatter i maven, og kjenner til et emne som du mener kunne passe inn? Eller har du en mening om et tema som vi burde skrive om? Nøl ikke, ta kontakt.

Alle tidligere utgitte Kulturminner kan lastes ned fra Nasjonalbiblioteket ved å klikke på lenken under og deretter velge aktuelt Kulturminne fra skjemaet: KULTURMINNER. For å kunne sortere etter forfatter, tittel etc., må du klikke på «aktivere redigering» i det gule feltet øverst på skjemaet som du får fram.

Hvis du ønsker at skjemaet skal sortere kulturminnene etter f.eks. forfatter, klikker du på «trekanten» til høyre i feltet hvor det står Forfatter. Hvis du ønsker en annen sortering, klikker du på «trekanten» til høyre i det aktuelle feltet. Skjemaet er lånt fra «Bokhylla» til Sandefjord Lokalhistoriske Senter (SLS).

10 svar til Kulturminner

 1. T. H. sier:

  Hei,
  Jeg har begynt med slektsforskning, og har kommet over en bok som jeg på internett har sett at dere skal selge et opptrykk av: Lorents Berg «Sandeherred». Stemmer dette? Jeg kunne tenke meg å kjøpe den.

  Vennlig hilsen T. H.

  • Sandar Historielag sier:

   Hei igjen,
   Boken av Lorents Berg om Sandeherred kan fåes i de fleste bokhandlerne i Sandefjord. Den finnes også på biblioteket. ISBN nummeret til denne boken er: 82 – 991764 – 0- 9.

 2. K.B. sier:

  Jeg fant en plakat i nærheten av helleristingene på haugen. Men jeg fant ikke ut av om jeg skulle gå langs hekken, eller vasse inn på tunet på garden?

  Med hilsen K.B.

  • Sandar Historielag sier:

   Helleristningene på Haugen: Fortsett et lite stykke rett fram etter skiltet. På samme side, venstre, isskurt berg med ristningene.

 3. Gunnar Straand sier:

  Flott hjemmeside.
  Hva med å linke gamle bilder/ark med kulturminner/filmer etc fra et kart?

 4. Tom Erik Roggert sier:

  Hei !
  Dere etterlyser forslag til «kulturminner»,
  Mitt forslag er det «gamle kapellet» på Nybo kirkegård.
  Jeg har ikke sjekket om dere har brukt dette før?
  Uansett så er det trist at bygningen ikke blir
  tatt skikkelig vare på i forhold til muggangrep og råte osv.
  Slik det står nå, blir det brukt som «lager» av utstyr, trilleborer,
  vannings utstyr og annet rask, for parkvesenet i kommunen.
  Jeg antar at det er en historisk verdifull bygning som her
  kan gå tapt, hvis det ikke blir tatt noen grep og få satt dette
  på dagsorden.

 5. Gunlaug Riis Aakerholt sier:

  Takk for tips Tom Erik Roggert – vi legger forslaget ditt inn på lista over framtidige Kulturminner – Har du noen kunskap om Nybo Kapell så er vi interessert i å få dem. Mvh Styret i Sandar historielag v/Gunlaug

 6. Nic Furu sier:

  Det står at historielagets herlige Kulturminne-utgivelser kan lastes ned fra Nasjonalbiblioteket. Men det går dessverre ikke for alle. Tollnes sine om Mølleråsen og Dølabakken lar seg laste ned, men ikke Holtedahls «Vindmøllen på Mølleråsen» og «Vindmøller i Sandefjord». Disse siste kan leses, men ikke nedlastes.
  Min oldefar Johan Olsen var forøvrig sønn av den siste mølleren og vokste opp på Mølleråsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.